Vlaamse gemeenten plannen recordbedrag aan investeringen (maar voeren deze vaak niet uit)

Terug naar het overzicht Vlaamse gemeenten plannen recordbedrag aan investeringen (maar voeren deze vaak niet uit)

Datum: dinsdag 21 januari 2020

Auteur(s): MatConnect Redactie

De gemeenteraden van de Vlaamse steden en gemeenten bepalen in hun meerjarenplan de beleidskeuzes en verduidelijken met welke financiële middelen ze deze keuzes zullen uitvoeren. De geplande investeringen maken hier een belangrijk deel van uit. Uit de huidige meerjarenplannen 2020-2025 van de gemeenten en OCMW’s blijkt dat er een recordbedrag aan investeringen zal worden uitgegeven. Ten opzichte van de vorige bestuursperiode (11,4 miljard) zou er ongeveer twee miljard euro meer aan investeringen gepland zijn, namelijk 13,5 miljard euro. Het zou een verhoging betekenen van bijna één vijfde (18,3%) van de investeringsuitgaven ten opzichte van het originele meerjarenplan 2014-2019.

Dit betekent echter niet dat alle geplande investeringen ook effectief uitgevoerd worden. In een analyse van het advieskantoor BDO over de jaarrekeningen in 2018 blijkt dat meer dan de helft van de Vlaamse lokale besturen minder dan de helft van de gebudgetteerde projecten effectief uitvoert. Volgens Bert Gijsels van het advieskantoor BDO hebben Vlaamse gemeenten de gewoonte om te veel te budgetteren en is een realistischere budgettering zeker aangewezen.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hadden weliswaar een positief effect op de investeringslust. Er werd 400 miljoen (23 procent) meer uitgevoerd van de beloofde investeringen dan in 2017. Dat betekende een extra stijging van 50 euro per inwoner. Ondanks deze stijging is er wel nog een lange weg te gaan. West- en Oost-Vlaamse gemeenten zitten bij de beste leerlingen van de klas. De laagste realisatiegraad kan teruggevonden worden in Limburg.

Meer informatie omtrent het recordbedrag aan investeringen kan u in de nota van het Agentschap Binnenlands Bestuur terugvinden.

De statistieken voor uw gemeente kan u raadplegen via de analysetool.