Weetjes april 2021

Terug naar het overzicht Weetjes april 2021

Datum: maandag 26 april 2021

Auteur(s): Redactie MATConnect

1. Nieuw draaiboek “Citizen Science voor lokale besturen”

Op initiatief van minister Bart Somers en het Agentschap Binnenlands Bestuur stelden Scibil, SMIT-VUB en IDEA consult een draaiboek samen om lokale besturen te ondersturen op het gebied van Citizen Science. Met dit draaiboek wordt geschetst wat citizen science kan betekenen voor lokale besturen, hoe je ermee aan de slag gaat en wat de succesfactoren zijn.

Raadpleeg het draaiboek hier.

 

2. Thematische oproep stadvernieuwing 2021

De Vlaamse overheid trekt jaarlijks 1.200.000 euro uit voor thematische stadvernieuwingsprojecten. Dit jaar staat de oproep in het teken van de hittebestendige stad. Er wordt maximaal 500.000 euro toegekend per project, die uitsluitend voor investeringen aangewend kan worden.

Raadpleeg hier meer informatie over de thematische oproep.

 

3. Uitdagingen voor waarderend leiderschap

Wat is werk, en hoe ziet management er in de toekomst uit? Vroeger ging werk over overleven. Tegenwoordig is het voor de meeste mensen meer dan dat. De toekomst nodigt ons uit om op nieuwe manieren na te denken over werk, communicatie en toekomstbestendige managementstijlen. Camilla Blomqvist (CEO administration of functional support Gothenburg) en Susanne Bergman (Organizational and management consultant) uit Zweden schreven voor Viewz een inspirerend artikel over waarderend leiderschap.

Lees het volledige artikel op de website van Viewz.

 

4. Vlaanderen lanceert projectoproep voor zomerscholen

Scholen en lokale besturen kunnen vanaf maandag 26 april een zomerschool-project indienen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers maken samen € 10 miljoen vrij voor zomerscholen die tussen 5 juli en 27 augustus 2021 georganiseerd worden. De Vlaamse Regering keurde vandaag de projectoproep definitief goed.

Lees hier meer over deze projectoproep.

 

5. Klein verlet voor vaccinatie is een feit - tenminste voor contractuele medewerkers

Op vrijdag 9 april werd de wet die recht geeft op klein verlet voor vaccinatie gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. HRMConnect geeft in onderstaand artikel een antwoord op de meest voorkomende vragen omtrent het klein verlet voor vaccinatie.

Raadpleeg het artikel hier.

 

6. ANPR in Vlaanderen: het moeilijke evenwicht tussen het algemeen belang en privacy

Nick Noël en Nele Krols bespreken in onderstaand artikel wat ANPR betekent voor de politiediensten, die zowel verwerkingsverantwoordelijke als eindgebruiker kunnen zijn van deze nieuwe technologie.

Raadpleeg het artikel gratis op BlueConnect.