MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

De resultaten van de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor

Op 24 januari lanceerde het Agentschap Binnenlands Bestuur de nieuwe editie van de Gemeente-Stadsmonitor. Met deze beleidsmonitor wil ABB elk lokaal bestuur ondersteunen om betere beleidsbeslissingen te nemen. Een schat aan informatie en data die u als lokaal bestuur kunt gebruiken voor de omgevingsanalyse en de strategische doelstellingen voor de komende beleidsperiode!

In het voorjaar van 2023 namen 135.000 Vlamingen deel aan de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor. Ze gaven hun mening over uiteenlopende thema’s die relevant zijn binnen alle Vlaamse steden en gemeenten, zoals mobiliteit, wonen, leefomgeving, diversiteit en activiteiten. Deze grootschalige driejaarlijkse bevraging levert zo voor iedere gemeente en stad een uniek beeld op over wat de inwoners belangrijk vinden. Dit overzicht is gebaseerd op niet minder dan 400 cijfers of indicatoren.

Tijdens de online show gaven minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, administrateur-generaal van ABB Jeroen Windey en projectleider Hilde Schelfaut toelichting bij het opzet en belang van de Gemeente-Stadsmonitor. Enkele burgemeesters waren te gast en reageerden op de evolutie van de cijfers in hun gemeente: Zele en Ranst (fietsinfrastructuur), Ninove en Genk (diversiteit), Gingelom en Malle (vertrouwen in lokaal bestuur). Brugge kwam uit de bus als meest fiere stad. Wat de relatie tussen de inwoners en het lokaal bestuur betreft, blijkt dat 7 op de 10 inwoners tevreden zijn over de dienstverlening van hun gemeente. Een opvallend resultaat is dat inwoners zich vaker geïnformeerd dan geconsulteerd voelen. Minister Rutten en de algemeen directeur van Temse onderstreepten hierbij het belang van open communicatie en participatie via verschillende (communicatie)kanalen.

Benieuwd naar de tevredenheid in uw gemeente? U kunt voor uw lokaal bestuur de resultaten raadplegen via de gloednieuwe website:

  • Via 'Gemeente in vogelvlucht' krijgt u snelle inzichten over hoe tevreden burgers zijn in uw gemeente, die u kunt benchmarken met het Vlaams Gewest en vergelijken met de burgerbevraging van 2020.
  • Via 'Interactieve toepassing' kunt u dieper in de cijfers duiken en per indicator evoluties bekijken.
  • Via 'Download rapporten' kunt u een kant-en-klaar rapport downloaden met cijfers, grafieken en kaarten voor uw gemeente. 
Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...