MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Wist je dat … heel wat leidinggevenden zich eenzaam voelen, ook al maken ze deel uit van een team en hebben ze goede collega’s en medewerkers?

Leidinggevenden kunnen zich eenzaam voelen ondanks dat ze omringd zijn door goede collega's en medewerkers. Deze eenzaamheid kan voortkomen uit het gevoel geïsoleerd te zijn in hun verantwoordelijkheden, de druk om altijd sterk en beslissend te zijn of het gebrek aan gelijkgestemden om openlijk uitdagingen en zorgen mee te delen. Dit kan leiden tot stress, verminderde effectiviteit in leiderschap en zelfs tot persoonlijke gezondheidsproblemen.

 

Tips of strategieën om deze eenzaamheid te verminderen

Eenzaamheid bij leidinggevenden is een reëel probleem en is niets om zich voor te schamen. Vandaar dat het bespreekbaar maken ervan belangrijk is. Enkele nuttige tips:

  1. Netwerken en mentorschap. Zoek naar netwerkgelegenheden met andere leiders. Dit kan via professionele organisaties, conferenties of socialemediaplatforms. Een mentor of een coach buiten de organisatie kan ook een veilige ruimte bieden om ervaringen en zorgen mee te delen.
  2. Creëer een vertrouwensgroep binnen de organisatie. Ontwikkel een groep van betrouwbare collega's binnen de organisatie. Dit hoeven niet noodzakelijk andere leidinggevenden te zijn, maar mensen die je vertrouwt en met wie je openlijk kunt communiceren. Wees hierbij wel heel voorzichtig in de keuze wie je vertrouwt.
  3. Balans tussen werk en privéleven. Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privéleven. Betrokkenheid bij familie, vrienden en hobby's buiten het werk kan helpen om het gevoel van isolatie te verminderen.
  4. Professionele hulp. Overweeg professionele hulp zoals een therapeut of een coach (zie puntje 1). Zij kunnen strategieën bieden om met eenzaamheid om te gaan en mogelijke onderliggende problemen (onzekerheid of een minderwaardigheidsgevoel) aan te pakken.
  5. Persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn. Investeer in persoonlijke ontwikkeling. Dit kan door trainingen te volgen, boeken te lezen of aan zelfreflectie te doen. Een beter begrip van jezelf kan helpen bij het identificeren van de oorzaken van je eenzaamheid.
  6. Deel je uitdagingen. Vind manieren om je uitdagingen op een gepaste manier met het team te delen. Dit kan helpen om het gevoel van 'wij versus zij' te verminderen en het gevoel van verbondenheid te vergroten. Kruip daarbij niet in de slachtofferrol, maar zoek samen naar mogelijkheden of oplossingen.

 

Conclusie

Leidinggevenden hebben vaak te maken met unieke uitdagingen, waaronder het gevoel van eenzaamheid. Het is belangrijk voor leidinggevenden om proactief stappen te ondernemen om deze eenzaamheid aan te pakken. Dat vereist een combinatie van externe ondersteuning (zoals netwerken en mentorschap) en interne inspanningen (zoals het (op)zoeken van mensen die je vertrouwt maar ook werken aan jezelf).

In elk geval, eenzaamheid bij leidinggevenden is een niet te onderschatten probleem. Daarom moet het zeker bespreekbaar zijn.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...