MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Case Burgerparticipatie – Bouw mee aan Beernem

De stem van de inwoner in het beleidsproces

De laatste jaren zien beleidsmakers het belang van participatie en inspraak van de burger steeds meer in. Zeker op het lokale niveau, dat het dichtst bij de burger staat en om die reden de laatste jaren meer bevoegdheden krijgt, is het cruciaal om inwoners te bevragen over veranderingen en thema’s die een grote impact hebben op hun dagelijks leven, zoals fusies, de inrichting van een groenzone in de buurt en mobiliteitsplannen. De opmaak van de nieuwe meerjarenplanning is daarom steeds minder een zaak voor de ‘interne keuken’ of een beperkte groep politici en ambtenaren, maar ook van de inwoners die de concrete effecten voelen van de nieuwe beleidsplannen.

Burgerparticipatie in de praktijk: Bouw mee aan Beernem

In Beernem zijn ze zich al langer bewust van de meerwaarde van burgerbetrokkenheid. Inspraak is dan ook een belangrijke pijler in het gemeentelijk beleid, over alle beleidsdossiers heen. In de aanloop van de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 wilde Beernem al vroeg in het proces de input van de burgers verzamelen. In het najaar van 2023 startten ze het traject van burgerparticipatie op met een wellicht eerder atypische insteek: ze verzamelden eerst de input van burgers om deze voor te leggen tijdens de gemeentelijke commissievergadering en voor alle politieke partijen beschikbaar te stellen.

De burgemeester aan het woord

Hoe beleefde Jos Sypré, burgemeester van Beernem (CD&V), dit traject? We trokken naar het gemeentehuis van Beernem en vuurden enkele vragen op hem af over zijn ervaring met het Beernemse verhaal van burgerparticipatie:

  • Waarom is burgerparticipatie zo belangrijk voor een gedragen en effectief beleid?
  • Welke belangrijke lessen hebben ze geleerd in hun aanpak?
  • Waarom vond hij het waardevol om naast het digitale platform ook fysieke ontmoetingsmomenten te organiseren?
  • Hebben ze op deze manier alle inwoners kunnen bereiken?
  • Hoe gebeurt de terugkoppeling naar inwoners en hoe gaat het beleid nu concreet aan de slag met de feedback en ingediende ideeën?

 

Meer weten over burgerparticipatie?
Op de vooravond van de lokale verkiezingen van 13 oktober 2024 organiseren Vanden Broele en de Universiteit Gent een boeiende studienamiddag over lokale burgerparticipatie. 
Onderzoekers uit verschillende vakgroepen van de Universiteit Gent zullen u meenemen door het uitgebreide scala aan participatieve instrumenten en mogelijkheden om burgers invloed te geven in het lokale beleid. Ze vertrekken hierbij vanuit hun nieuwe boek 'Lokale democratie in Vlaanderen' (uitgegeven door Vanden Broele) dat dieper ingaat op de fundamentele kwestie in de opkomende trend naar meer burgerparticipatie.

Nederlandse onderzoekers van het REDRESS-project delen op deze studienamiddag ook enkele resultaten en inzichten over burgerparticipatie in lokale besturen in de Lage Landen.
Deze studiedag richt zich tot alle ambtenaren, lokale mandatarissen en kandidaten met focus op de inspraak van inwoners in steden en gemeenten.
In de deelnameprijs is ook het boek 'Lokale democratie in Vlaanderen' inbegrepen.
>> Ik schrijf me in!

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in MATConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...