MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Kennisbeurs Gemeente zonder Gemeentehuis: samen digitaal en klantgericht

Op 5 september 2024 vond de Gemeente zonder Gemeentehuis-kennisbeurs plaats in Leuven. De MATConnect-redactie trok naar de Philipssite en maakte kennis met maar liefst 41 projecten en initiatieven, opgedeeld in 16 thema's die centraal staan in de relatie tussen bestuur en burger. De ideale gelegenheid om alle innovatieve ontwikkelingen rond digitale dienstverlening op één plaats te ontdekken!

 

Een greep uit de thema's

We kwamen meer te weten over de inspanningen rond proactieve rechtentoekenning. Zo krijgen gezinnen dankzij Family ProEf (gemeente Wingene) en Fundament proactieve dienstverlening (stad Gent) heel wat voordelen automatisch toegekend en worden bestaande databronnen gebruikt. Een mooie stap richting proactieve dienstverlening, het wegwerken van drempels en administratieve vereenvoudiging!

Lees meer over digitalisering en niet-ontvangst van sociale rechten in dit interview met Maria Euwema, Krist Poffyn en Sarah Spiessens, specialisten ter zake bij Stad Gent: Digitalisering: vloek of zegen? Over niet-ontvangst van sociale rechten

 

De rode draad in deze kennisbeurs was kennisdeling, samenwerking en hergebruik van bouwstenen over de gemeentegrenzen heen. Heel wat projecten en initiatieven zorgen ervoor dat wat ze ontwikkelen herbruikbaar is voor andere lokale besturen. SHIFT, het regionale samenwerkingsverband in Zuid-West-Vlaanderen rond digitale transformatie, is hier een treffend voorbeeld, net als het centraal meldpunt 1788 ontwikkeld door stad Roeselare dat ieder lokaal bestuur kan gebruiken. 

Benieuwd naar andere voordelen van regionale samenwerking? In Zuid-West-Vlaanderen maakten ze een gemeenschappelijke omgevingsanalyse: Van gemeenschappelijke omgevingsanalyse naar gefundeerde inspiratienota: een Zuid-West-Vlaams verhaal.
Ontdek de ICT- en datastrategie van Groep Roeselare in dit artikel: Van data naar beleidsinformatie: de datastrategie van Groep Roeselare

 

We maakten kennis met een aantal virtuele assistenten in lokale besturen (Regi, de slimme virtuele assistent van elf gemeenten in de regio Antwerpen, en de slimme chatbot van stad Kortrijk), ontdekten concrete tools rond digitale inclusie en zagen het draagbaar loket van stad Brugge van dichtbij.

 

Een boeiende en inspirerende dag waarbij we veel bijleerden over de voordelen en uitdagingen van digitale dienstverlening en we vooral het enthousiasme van lokale besturen voelden om samen verder te bouwen aan de overheid van de toekomst!

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...