Het Decreet over het lokaal bestuur zet de krijtlijnen uit voor de werking van (onder meer) gemeenten en OCMW’s. Ondertussen is het eerste jaar onder het Decreet over het lokaal bestuur volledig achter de rug en is het tijd om even achterom te kijken om nog beter vooruit te kunnen blikken. Een balans. Want er bewoog wel wat: de inkanteling van gemeente en OCMW, de aanpassingen van de decretale graden, de herschikking van de politieke organen, een hernieuwd BBC, en tal van andere instrumenten die wat werden bijgestuurd.
De redactie van Impuls, het vaktijdschrift voor gemeentemanagers in Vlaanderen, liet zich niet onbetuigd en zette ten volle in op een special waarin alle inzichten van de mensen uit het veld gebundeld werden. En dat bijzondere nummer wacht op u…
Balans hoe? Balans waarom?
Een balans kan enkel opgemaakt worden vanuit een goede basis aan gegevens. In navolging van eerder onderzoek uit 2008 en 2012 verzamelde Sofie Hennau (UHasselt) voor de Impuls-special het nodige cijfermateriaal bij de algemeen directeurs en de adjunct-algemeendirecteurs zelf. Deze bevragingsronde werd in een elegant inleidend artikel gegoten waarin u onder meer te weten komt hoeveel minuten de vergadering van de OCMW-raad nu werkelijk in beslag neemt tegenover de marathonsessies van de gemeenteraad, hoe de functie-evolutie van de decretale graden echt is verlopen, hoe het zit met de drang tot delegatie en of het managementteam na inkanteling het volume aanneemt van een basketbalploeg dan wel een voetbalelftal. Ook de samenwerking van gemeente en OCMW wordt geanalyseerd, evenals de evolutie van de bestuurskracht, het aangrijpen van verzelfstandiging en het inzetten op budgethouderschap, telkens van uit de definiërende percepties van de algemeen directeurs en hun collega’s adjuncten. Bij dit alles komt het vergelijkend materiaal uit 2008 en 2012 van pas om alle evoluties ook in een ruimer tijdspad naar waarde te schatten.
Maar er is meer: Impuls porde en ondervroeg algemeen directeurs, burgemeesters, financieel directeurs, adjunct-algemeendirecteurs en andere betrokkenen op het lokale niveau om de globale inzichten aan te vullen met hun appreciatie van het DLB en daarbij komt de eigen creativiteit om ook eigen oplossingen op maat uit te werken binnen het flexibele kader van het DLB aan de oppervlakte.
Het geheel zou evenwel niet volledig zijn zonder de bijdragen van de kopstukken uit de beroepsverenigingen en de overige stakeholders, zoals de Vlaamse overheid en de VVSG. Ook zij reflecteerden over wat gerealiseerd werd – en wat in het verschiet ligt.
Kortom, 64 pagina’s niet te versmaden leesvoer voor wie mee wil zijn én vooral ook voor wil blijven in het verhaal van het Decreet over het lokaal bestuur.
Komen aan het woord in de DLB-special van Impuls
Jean Pierre Van Speybroeck (hoofdredacteur Impuls), Sofie Hennau (UHasselt), Bart Somers (Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen), Jeroen Windey (administrateur-generaal ABB), Mark Vandersmissen (administrateur-general Audit Vlaanderen), Wim Dries (voorzitter VVSG), Luc Jolie (voorzitter exello.net), Herwig Hoskens (voorzitter Vlofin), Monique Aerts (financieel directeur Diepenbeek), Colin Beheydt (algemeen directeur Brugge), André Van de Vyver (burgemeester Zwijndrecht), Joëlle Eggermont (algemeen directeur Kraainem), Gwendolyn Rutten (burgemeester Aarschot), Jean-Marie Dedecker (burgemeester Middelkerke), Guy Bodeux (algemeen directeur Oudsbergen), Bart De Wever (burgemeester Antwerpen), Filip Buijs (algemeen directeur Turnhout) en Dirk Verhelst (manager personeel Turnhout), Guy-Paul Libin (adjunct-algemeendirecteur Oostende), Johan De Maesschalk (adjunct-algemeendirecteur Hamme), Fatima Lamarti (voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst Vilvoorde), Veerle Heeren (burgemeester Sint-Truiden), Brent Meuleman (burgemeester Zelzate), Herwig Reynaert (Centrum voor Lokale Politiek – UGent)
DLB-special – Impuls. Uitzonderlijk los te verkrijgen
Alle algemeen directeurs en adjunct-algemeendirecteurs ontvangen deze bijzondere special begin april in hun brievenbus in het kader van hun lidmaatschap via Exello.net.
Losse bestellingen van de DLB-special
Wie graag een exemplaar wenst te bestellen van deze unieke special, kan daarvoor terecht op de website van Uitgeverij Vanden Broele.
Of bestel een jaarabonnement op Impuls...
Wie een ruimere interesse heeft in gemeentemanagement kan een tariefgunstig jaarabonnement nemen op Impuls. Lokale besturen betalen hiervoor slechts 69 euro per jaar. Meer info op de webstek van Uitgeverij Vanden Broele.