De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, kwam recentelijk in het nieuws. Hij riep de burgemeesters en politiezones in zijn provincie op om processen-verbaal op te stellen wanneer de burgers zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Deze manier zou volgens hem sneller en efficiënter zijn dan de loutere gemeentelijke administratieve sanctie (GAS). Ook de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte heeft eenzelfde mening. “Zo zal er ook minder discussie zijn over de beslissing van een politieagent dan die van een ambtenaar’, aldus Bonte.
Het grootste tegenargument is dat de inkomsten van GAS-boetes rechtstreeks naar de kas van de gemeente gaan, terwijl de processen-verbaal dan weer rechtstreeks naar de federale overheid gaan.
Frankie Schram, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven en tevens auteur van het boek ‘Gemeentelijke administratieve sancties: een antwoord op overlast?’, plaatst beide aanpakken tegenover elkaar in onderstaand artikel rekening houdende met de juridische grondslag van beide keuzes. Deze worden verder aangevuld met een praktische oriëntatie in het licht van de huidige uitdaging die hierboven omschreven werd.
Abonnees van MATConnect kunnen de bijdrage van Frankie Schram hier raadplegen.