Informatie vormt de motor voor de werking van organisaties en de openbaarheid van die informatie is essentieel binnen een democratische samenleving. Dit is des te meer het geval voor publieke organisaties, waaronder lokale besturen. Zowel het beheren, bijhouden als vernietigen van informatie is dan ook bij de overheid aan de regels van openbaarheid van bestuur gebonden.
De specifieke regeling omtrent de openbaarheid van bestuur zit tegenwoordig heel erg versnipperd in ondere andere:
- Het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
- Het Bestuursdecreet van 7 december 2018
- De Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016
- De Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens
- ....
Onze MATConnect-redactie stak de koppen bij elkaar en maakte een korte quiz omtrent de openbaarheid voor lokale besturen.
Leg uzelf in alle discretie het vuur aan de schenen met deze quiz voor gevorderden!
Wilt u meer weten omtrent de openbaarheid van bestuur?
Frankie Schram, professor bestuursrecht aan de Antwerp Management School, brengt in zijn boek Leidraad openbaarheid van bestuur: Grondbeginselen voor lokale besturen een antwoord op al uw vragen!
Deze leidraad geeft een genuanceerd overzicht van het kluwen van alle actuele bepalingen, zowel vanuit de federale wetgeving die nog van toepassing is op Vlaamse lokale besturen als voor de eigen regionale regelegeving. De kaders, de pertinente procedureregels en de uitzonderingen worden stap voor stap toegelicht met enkele handige schema's.
Het boek is gratis te raadplegen voor abonnees van MATConnect via deze link.
Wie geïnteresseerd is in een papieren exemplaar, kan terecht op de webshop van Uitgeverij Vanden Broele.