MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Data verzamelen in de (semi-)openbare ruimte - aan banden leggen via een lokale dataverordening (?)

Iedere stad en gemeente in Vlaanderen moet de ambitie hebben klaar te zijn voor de toekomst en een goede plek te zijn om te wonen, met de best mogelijke levenskwaliteit en met zo efficiënt mogelijke inzet van middelen. In tijden van voortschrijdende digitalisering en automatisering is het duidelijk dat Smart City-initiatieven hierbij tal van mogelijkheden en voordelen kunnen herbergen.

Slimme(re) openbare verlichting, slimme(re) stadsverwarming, slimme(re) afvalverzameling- en verwerking, slimme(re) openbare ordehandhaving, slimme(re) mobiliteit en parkeerbeleid, slimme(re) energiebeheersing, … het is slechts een greep uit Smart City-initiatieven die steden en gemeenten kunnen uitrollen op hun grondgebied, uiteraard steeds met inachtneming van de eigen schaalgrootte en (budgettaire-) draagkracht.

Eén gemene factor van voor vele Smart City-initiatieven -groot of klein- is dat zij niet (optimaal-) kunnen werken zonder data; data die traditioneel wordt ingewonnen in (semi-)openbare ruimte. In toenemende mate wordt door overheidsinstanties, maar ook private ondernemingen én burgers, op grootschalige wijze data ingewonnen in de openbare ruimte met behulp van sensoren.

De toename van (sensor-)dataverwerking raakt aan tal van belangen, maar uit de praktijk blijkt dat steden en gemeenten er voorlopig enkel nog maar naar kijken. Hoewel iedere stad en gemeente eigen regels heeft voor aanplakbiljetten, voor ambulante handel, voor de inname van het openbaar domein, … wordt het plaatsen van sensoren en het verzamelen van data in de (semi-)openbare ruimte (i.e. hetgeen in zekere zin ook een inname van het openbaar domein veronderstelt) ongemoeid gelaten.

Steden en gemeenten beheren nochtans het merendeel van de openbare ruimte (en daarmee de infrastructuur waarvan sensoren gebruik maken), en dragen hier ook de verantwoordelijkheid voor.

Wouter Rubens en Willem Mariën (GD&A advocaten) bespreken in onderstaand artikel* de problematiek en regelgeving van deze dataverzameling en geven tevens een eerste aanzet tot een lokale (sensor-)dataverordening.

                                           

 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...