MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

Parlementaire vragen en antwoorden (okt-dec 2021)

Onze redactie maakte voor u een selectie van enkele relevante topics die de voorbije maanden aan bod kwamen in het Vlaams Parlement.
Abonnees van MATConnect kunnen onderaan de pagina de volledige lijst raadplegen.

Coronapandemie - Bevoegdheden burgemeesters

Steeds meer burgemeesters overwegen om in hun stad of gemeente de mondmaskerplicht te verstrengen of het Covid Safe Ticket bij evenementen sneller op te leggen. Enkelen namen al het voortouw. Met instemming van een aantal gouverneurs werd gebruikgemaakt van artikel 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet. Zo besliste de burgemeester van Wevelgem eerder al om het Covid Safe Ticket in te voeren voor indoorevenementen vanaf 100 mensen na corona-uitbraak in een school.
Dat burgemeesters lokaal maatregelen kunnen nemen is uiteraard goed. Een aangepast beleid om een lokale problematiek aan te pakken, kan. Anderzijds moeten we opletten voor een lappendeken aan maatregelen. Het zaait niet alleen verwarring bij burgers die door het bos de bomen niet meer zien, het haalt ook het draagvlak onderuit. Ook voor de burgemeesters is het niet eenvoudig: wat mogen ze nu wel en wat mogen ze niet meer doen? Zelfs de gouverneurs zijn het er niet helemaal over eens.

• Hoe ziet de minister de rol van de burgemeesters in deze fase van de pandemie?
• Op welke manier zal de minister de lokale besturen ondersteunen om hun bevoegdheden op een wettelijke manier uit te oefenen? Hoe zal de minister hierover communiceren met de burgemeesters?
• Zal de minister pogen een lappendeken van maatregelen te vermijden? Zo ja, hoe?
• Hoe ziet de minister de rol van de gouverneurs in deze fase van de pandemie?

Bekijk de antwoorden van minister Somers hier.

 

Lokaal jeugdbeleid - Jeugdraden

Een lokale jeugdraad is een tool om jongeren te betrekken in het lokale beleid van een gemeente. Het is een plek waar jongeren en politici in dialoog kunnen gaan, waar advies kan gegeven worden op lokaal beleid en er nieuwe ideeën gelanceerd kunnen worden.

Het Decreet van 6 juli 2012 stelt dat het erkennen van een lokale jeugdraad en hun advies vragen bij de opmaak van het meerjarenplan een vereiste is van een Vlaams lokaal bestuur. Dat betekent dus dat een lokaal bestuur minstens één keer om de zes jaar een adviesvraag moet stellen aan de jeugdraad. Maar niet elke gemeente heeft een jeugdraad.

  • Graag een overzicht van alle Vlaamse gemeenten (opgedeeld per provincie) die op dit moment een jeugdraad hebben. Daarbij ook graag een overzicht van alle Vlaamse gemeenten (opgedeeld per provincie) die op dit moment geen jeugdraad hebben.
  • Graag een overzicht van alle Vlaamse gemeenten die tijdens de vorige lokale legislatuur (2012-2018) een jeugdraad hadden, en daarbij ook een overzicht van alle Vlaamse gemeenten die op dat moment geen jeugdraad hadden. Opgedeeld per provincie.
  • Graag een overzicht van het aantal adviesvragen die Vlaamse lokale besturen stelden aan hun jeugdraad van 2000 tot op heden. Opgedeeld per lokaal bestuur, provincie, jaartal en legislatuur.

Raadpleeg hier de antwoorden van minister Dalle.

 

Gemeenteraad - Agendering agendapunten door raadsleden

Op grond van artikel 21 van het Decreet lokaal bestuur beschikt elk individueel raadslid over het recht om een punt op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Het raadslid bezorgt het agendapunt, samen met een toegelicht voorstel van beslissing, uiterlijk vijf dagen voor de vergadering aan de algemeen directeur. Die laatste overhandigt het op zijn beurt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Het moet vergezeld zijn van een toegelicht voorstel van beslissing.

De voorzitter is bevoegd om zelf punten te agenderen en de volgorde van de agendapunten vast te stellen. De gemeenteraadsvoorzitter controleert in elk geval de formele ontvankelijkheid van de agendapunten.

Het recht om een agendapunt op de gemeenteraad te plaatsen, is een belangrijk instrument voor raadsleden in de oppositie. Het is daarom belangrijk te weten in hoeverre (de meerderheid van) gemeenteraadsleden meester zijn van de agenda.

  • Kunnen agendapunten (door bv. oppositieraadsleden op de agenda geplaatst) door de meerderheid van raadsleden van de agenda worden gehaald als de voorzitter die als ontvankelijk heeft verklaard? Zo ja, onder welke voorwaarden? Is daarvoor een bijzondere motivering vereist?
  • Kunnen agendapunten (door bv. oppositieraadsleden op de agenda geplaatst) door de meerderheid van raadsleden van de agenda worden gehaald als de voorzitter die als ontvankelijk heeft verklaard?
    • Zo ja, onder welke voorwaarden? Is daarvoor een bijzonder motivering vereist?
    • Kan dit te allen tijde en eeuwige dagen? Zo ja, wordt op die manier een basisrecht van (oppositie)raadsleden niet uitgehold?

Raadpleeg de antwoorden van minister Somers hier.

 

Abonnees van MATConnect kunnen de volledige lijst van interessante parlementaire vragen en antwoorden van de voorbije maanden raadplegen via onderstaande tegel.

 

                                         

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...