MATConnect is een online bibliotheek van Vanden broele

1 januari 2022: de belangrijkste evoluties voor lokale besturen

Iedere jaarwisseling brengt de nodige wijzigingen met zich mee. Ook als lokaal bestuur blijft u hier niet van gespaard. Onze MATConnect-redactie vatte de belangrijkste evoluties samen in een overzichtelijk geheel, zodat u zeker niets over het hoofd ziet!

1. Nieuw integratie- en inburgeringsdecreet

Vanaf 1 januari gaat het nieuwe integratie- en inburgerinsdecreet van start. Het nieuwe inburgeringsbeleid legt de nadruk op verhoogde economische en maatschappelijke zelfredzaamheid, doorgedreven verwerving van de Nederlandse taal en kennis van de Vlaamse waarden, normen en samenleving. Nieuwkomers worden uitgenodigd een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Tegelijk worden ze beter voorbereid op onze maatschappij en worden hen hefbomen aangereikt om als volwaardige burger in Vlaanderen te kunnen functioneren.

Lees hier meer over het nieuwe decreet.

 

2. Voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen

De Vlaamse Regering heeft op 10 september een besluit goedgekeurd omtrent de voorwaarden die de organen van lokale besturen moeten respecteren als ze beslissen om op digitale of hybride wijze te vergaderen.

Raadpleeg alle voorwaarden omtrent digitaal of hybride vergaderen hier.

 

3. Uitrol IFIC publieke ouderenzorg en aangepaste barema’s

In maart 2021 werd het intersectoraal akkoord voor de social en non-profitsector gesloten voor de periode 2021-2025 en dat geeft de Vlaamse zorgsector extra zuurstof.

Vanaf 1 januari 2022 krijgen onderstaande elementen uitwerking:

• de uitrol van IFIC voor nieuwe medewerkers in de publieke ouderenzorg (woonzorgcentra, centra voor dagverzorging en centra voor kortverblijf);

• de toekenning van nieuwe barema’s voor kinderbegeleiders in de kinderopvang en voor verzorgend en logistiek personeel in de thuiszorg.

Op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur vindt u verdere instructies van Minister Bart Somers (toepassingsgebied, werkwijze, nieuwe barema’s).

 

4. Nieuwe regels voor verenigingswerkers in sport- en socioculturele sector

In april 2020 vernietigde het Grondwettelijk Hof de Bijkluswet’, omdat het die discriminerend vond tegenover de professionele aanbieders van dergelijke diensten. Een nieuwe tijdelijke regeling werd opgemaakt die gold tot eind 2021. Deze was enkel gericht op de sportsector. Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe regeling waarin verenigingswerkers in de sportsector 450 uren per jaar iets mogen bijverdienen en in de socioculturele sector en de amateurkunsten 300 uren per jaar. Dit bijklussen wordt belast aan 10%.

Meer informatie over de nieuwe regels kan u hier terugvinden.

 

5. Betrapte fietsendieven betalen meteen 250 euro boete

Vanaf 1 januari 2022 wordt een lik-op-stukbeleid ingevoerd tegen fietsdiefstallen. De politie zal vanaf dan iedere fietsdief die ze betrappen een lik-op-stukboete geven van 250 euro.  Naast de boete die wordt opgelegd door de politie dient de verdachte uiteraard de fiets terug te geven aan het slachtoffer. Indien er schade is aan de fiets of het slot dan moet deze eveneens vergoed worden.  

“Fietsdiefstallen zijn één van de meest ergerlijke fenomenen. Met de lik-op-stuk boete treden we snel en doortastend op. Daarmee neemt justitie haar verantwoordelijkheid tegen deze zogenaamde kleine criminaliteit met grote impact voor de burger.”  aldus minister Van Quickenborne.

Lees hier meer over de ‘Lik-op-stuk’ boete voor een fietsendiefstal.

 

6. Verlaging registratiebelasting op een enige eigen woning

Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het voor vele mensen moeilijk om een eerste eigendom te kopen. Hier wil de Vlaamse regering iets aan doen door de registratiebelasting op een enige eigen woning te verlagen.

Bij de aankoop van de enige eigen woning is vanaf 1 januari 2020 3 procent (voorheen 6 procent) registratiebelasting verschuldigd.

Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw van deze woning betaalt u nog maar 1 procent (voorheen 5 procent) registratiebelasting.

Hier tegenover staat dat de registratiebelasting bij de aankoop van een tweede eigendom stijgt en de meeneembaarheid verdwijnt. Door specifieke inwerkingtredingsbepalingen zal de nieuwe regeling in het voordeel zijn van zoveel mogelijk kopers.

Lees hier meer over de aanpassing van de registratiebelasting.

 

7. Register biedt overzicht van alle Vlaamse subsidies

Vanaf 1 januari zal een centraal subsidieregister alle Vlaamse subsidies voor burgers, ondernemingen, organisaties en lokale besturen in kaart brengen en zorgen voor meer transparantie. Het wordt zo ook makkelijker om dubbele subsidiëringen en misbruik op te sporen. Volgens minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) zou elke Vlaming de subsidiedatabank tegen juli 2022 moeten kunnen raadplegen.

Lees hier meer over het Subsidieregister.

 

8. Vlaams Parlement verlaagt vergoedingen parlementsleden

Het Vlaams Parlement gaat de vergoedingen van de parlementsleden met 5 procent verlagen. Bedoeling was aanvankelijk dat het Uitgebreid Bureau tegen de begrotingsaanpassing van mei 2020 een voorstel zou uitwerken, maar dat gebeurde niet. Volgens parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) was het voorstel opgenomen in een overleg met de andere parlementen. Binnen het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement werd in oktober echter toch afgesproken om de maatregel al door te voeren in het Vlaamse halfrond.

Lees hier meer over de verlaging van de vergoeding van de parlementsleden.

 

9. Renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen

Elke niet-residentiële gebouweenheid moet binnen de 5 jaar na een eigendomsoverdracht (verlijden van de akte vanaf 1-1-2022) voldoen aan 4 energetische renovatiemaatregelen:

  • dakisolatie
  • beglazing
  • opwekkers voor ruimteverwarming
  • en koelinstallaties.

Daarbovenop zal een

  • klein niet-residentieel gebouw (tot 500 m²) binnen de 5 jaar na overdracht (akte verleden vanaf 1-1-2022) een energielabel C of beter moeten behalen. Dit label wordt bepaald aan de hand van het EPC-kNR (klein niet-residentieel gebouw).
  • groot niet-residentieel gebouwen (vanaf 500 m²) bij de 5 jaar na overdracht (akte verleden vanaf 1-1-2023) moeten voorzien in een minimaal aandeel (5%) hernieuwbare energie. Het minimaal aandeel hernieuwbare energie zal kunnen bepaald worden aan de hand van het nieuwe EPC NR (niet-residentieel)((opent in nieuw venster)) (vanaf 2023 beschikbaar).

Lees hier meer over de renovatieverplichting.

 

10. Nieuwe tarieven elektronische identiteit- en vreemdelingenkaarten

Het ministerieel besluit van 15 maart 2013 dat de tarieven vastlegt van alle elektronische identiteit- en vreemdelingenkaarten werd gewijzigd door het ministerieel besluit van 17 december 2021.

Als gevolg van deze wijziging een omzendbrief van 7 januari 2022 van de FOD Binnenlandse Zaken gepubliceerd met de nieuwe tarieven ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten- en documenten.

Raadpleeg hier het overzicht van nieuwe tarieven.

 

11. Verplicht opportuniteitsadvies voor groepsopvang

Vanaf 1 januari 2022 moet elke burger die een vergunning groepsopvang aanvraagt een opportuniteitsadvies vragen aan het lokaal bestuur. Men is niet verplicht dit advies te volgen, maar het advies moet wel verplicht bij de vergunningsaanvraag worden gevoegd.

Het opportuniteitsadvies is verplicht voor:

  • een nieuwe locatie groepsopvang
  • de verhuis van een locatie groepsopvang binnen de gemeente
  • een uitbreiding van een bestaande locatie groepsopvang met minstens 9 plaatsen
  • een uitbreiding van gezinsopvang naar groepsopvang

Lees hier meer over het verplicht opportuniteitsadvies.

                                           

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...