En verder ook nog...

Terug naar het overzicht En verder ook nog...

Datum: dinsdag 21 januari 2020

Auteur(s): MatConnect Redactie

  • Lage emissiezones Antwerpen – Brussel – Gent

Om de schadelijke stoffen in de gemeenten te verlagen, hebben enkele steden een lage-emissiezone (LEZ) opgericht. Dit is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet binnen mogen of slechts onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn in Antwerpen en Brussel strenger geworden vanaf 1 januari 2020. In Gent start men vanaf 1 januari met hun lage-emissiezone.

Meer informatie over de LEZ van Antwerpen vind je hier terug.
Meer informatie over de LEZ van Brussel vind je hier terug.
Meer informatie over de LEZ van Gent vind je hier terug.

  • EPC nodig vanaf 2020 voor verkoop of verhuring

Een energieprestatiecertificaat (EPC) toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Dit certificaat is al meer dan tien jaar verplicht bij verkoop en verhuur van woningen, appartementen, studio’s, … Vanaf 1 januari 2020 is deze EPC nu ook verplicht bij de verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële eenheden zoals een horeca-, handelszaak, kantoor, praktijk, …

Meer informatie vindt u hier terug.

  • Toelichting op maat bij sociale huurovereenkomst

De sociale verhuurder moet vanaf 1 januari 2020 een toelichting op maat meegeven aan de sociale huurder bij het afsluiten van een sociale huurovereenkomst. Dit geldt ook voor de lokale besturen die sociale huurwoningen verhuren.

Meer informatie omtrent deze toelichting vindt u hier terug.

  • Verbod op wegwerp cateringmateriaal voor lokale besturen

Vanaf 1 januari 2020 is het verboden voor Vlaamse overheden en lokale besturen om drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik zowel voor georganiseerde evenementen als voor intern gebruik. Wegwerpbekers, plastic of glazen wegwerpflessen en blikken zijn dus niet meer toegelaten.

Meer info vind je hier terug.