Weetjes juni 2021

Terug naar het overzicht Weetjes juni 2021

Datum: zondag 20 juni 2021

Auteur(s): Redactie MATConnect

1. Oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke omgevingen

Leonie Heres, onderzoeker, docent en adviseur bestuurs- en organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht vat haar belangrijkste ideeën samen uit het rapport ‘Spanningen in het Grijs’ over oneigenlijke druk in politiek-ambtelijke omgevingen. Dit doet ze door middel van een factsheet en een kennisclip.

Raadpleeg het interview met Leonie Heres hier.

Raadpleeg de factsheet hier.

Bekijk de kennisclip hier.

 

2. Laadpaal-plan in elke gemeente

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil in elke gemeente een laadpaal-plan. Een actieplan waarin lokale besturen aangeven hoeveel laadpalen ze in hun gemeente willen en hoe ze dit concreet gaan realiseren.  Naast het zelf installeren van publieke laadpalen, denkt hij daarbij aan vijf specifieke acties.

Raadpleeg de vijf specifieke acties hier.

 

3. De nieuwe Gemeente- Stadsmonitor

De nieuwe Gemeente-Stadsmonitor 2021 is er. De monitor bevat meer dan 300 cijfers, waarvan 100 uit de burgerbevraging. Het nieuwe data-kennisplatform wil alle lokale besturen ondersteunen bij hun beleidsvoorbereiding.

Raadpleeg hier de sterktes en zwaktes van uw gemeente.

 

4. Definitieve goedkeuring ontwerp erkenningsdecreet lokale geloofsgemeenschappen

De Vlaamse Regering gaf op 4 juni haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van erkenningsdecreet lokale geloofsgemeenschappen. Dit deed ze na het advies in te winnen van de Raad van State. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Raadpleeg hier het ontwerpdecreet.

 

5. 30 juni - Dag van het Parlementarisme

Op 30 juni viert men dat parlementen en parlementaire regeringsstelsels het dagelijks leven van mensen over de hele wereld verbeteren. Op deze dag maken parlementen vaak een balans op, identificeren uitdagingen en ontwikkelen ideeën om deze effectief aan te pakken.

Meer informatie over de dag van het Parlementarisme kan u hier terugvinden.

 

6. Ruim 165.000 personen aan de slag bij lokale besturen

165.031 personen werkten er in 2020 bij de lokale besturen van het Vlaamse Gewest. Herrekend naar voltijdse jobs gaat het om 129.019 voltijdse equivalenten. Statistiek Vlaanderen bracht deze en meer cijfers over de lokale besturen recent uit.

Raadpleeg de cijfers hier.

 

7. GAS 5 - wacht best op hersteldecreet

Steden en gemeenten kunnen sinds 1 februari 2021 beperkte snelheidsovertredingen zelf sanctioneren via gemeentelijke administratieve sancties (GAS 5). Volgens VVSG is dit systeem moeilijk in de praktijk te brengen en is een hersteldecreet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters broodnodig:

"VVSG wijst op de risico’s die bestaan wanneer men nu al in het nieuwe systeem stapt. Zodra gemeenten hun politiereglement omtrent GAS 5 goedkeuren, worden deze beperkte snelheidsovertredingen gedepenaliseerd. Dit heeft tot gevolg dat het parket niet meer kan tussenkomen. Precies daarom is het zo belangrijk dat er een sterk juridisch kader aanwezig is."

Lees de volledige bijdrage van de VVSG hier.

 

8. Gemeenten kunnen vol aan de bak met fietsmobiliteit voor hun medewerkers

De Vlaamse regering heeft ervoor gezorgd dat in de eerdere besluiten inzake de lokale rechtspositieregeling voor gemeenten en OCMW's nu ook de nodige bepalingen opgenomen werden om een flexibel budget te creëren voor fietsmobiliteit. In deze bijdrage van HRMConnect leest u niet enkel wat de nieuwe mogelijkheden zijn, maar wordt ook stilgestaan bij de bepalingen omtrent de fietsvergoeding zelf zoals deze in de lokale rechtspositieregelingen nu toegepast worden. Zo kunt u bij het herwerken van de lokale rechtspositieregeling ook de bepalingen omtrent de fietsvergoeding zelf even kritisch bekijken...

Raadpleeg de bijdrage hier.

 

9. Week van de duurzame gemeente: 18 - 25 september 2021

Van 18 tot 25 september organiseert de VVSG voor de vierde maal op rij de Week van de Duurzame Gemeente. Tijdens de campagneweek hijsen gemeenten de SDG-vlag aan het gemeentehuis en kunnen de lokale duurzame helden in de bloemetjes gezet worden. Campagnemateriaal voor de duurzame gemeente kan aangevraagd worden.

Raadpleeg hier meer info over de week van de duurzame gemeente.

Schrijf uw gemeente hier in.

                                           

 

 

Meer informatie over de mogelijkheden van MATConnect? Wenst u een vrijblijvende offerte of een (virtuele) demo? Neem contact met ons op via 050 64 28 18 of info@matconnect.be. Of neem alvast een kijkje op www.matconnect.be.