Weetjes december 2021

Terug naar het overzicht Weetjes december 2021

Datum: maandag 20 december 2021

Auteur(s): Redactie MATConnect

1. Lokale integratiescan van uw gemeente

Het Agentschap Binnenlands Bestuur lanceerde op vrijdag 26 november de Lokale Integratiescan: een PDF-rapport dat voor iedere gemeente aan de hand van tientallen indicatoren de lokale integratie in beeld brengt. Het PDF-rapport 'Jouw gemeentescan' brengt de brede omgeving van jouw gemeente in beeld aan de hand van 178 kernindicatoren. Naast het uitgebreide rapport met grafieken en kaarten is er ook een samenvattend rapport beschikbaar.

Voor elke gemeente is een rapport van 70 pagina’s beschikbaar.

Raadpleeg hier de resultaten van jouw gemeente!

 

2. Federale regering voorziet 1,5 miljoen in de strijd tegen intrafamiliaal geweld

De strijd tegen intrafamiliaal geweld is een topprioriteit die een bijzondere aandacht verdient van alle betrokken partners. Daarom wil minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden de lokale besturen motiveren om projecten uit te werken ter preventie van intrafamiliaal geweld. Steden en gemeenten krijgen de komende drie maanden de tijd om projecten in te dienen. Uit de voorstellen zal een expertencommissie uiteindelijk 15 projecten kiezen die elk 100.000 euro steun zal krijgen, verdeeld over twee jaar.

Een project kan ingediend worden door een samenwerkingsverband van minstens twee steden of gemeenten en moet een bereik hebben van minstens 15.000 huishoudens.

Raadpleeg hier meer informatie.

 

3. Baanbrekende werkgevers ‘22

Onder de 51 laureaten van de verkiezing “Baanbrekende werkgever ‘22” tellen we niet minder dan 8 lokale besturen en ook nog eens de Provincie West-Vlaanderen. Ook op HR-vlak zit het lokale niveau volop in de lift.

Via de website van Baanbrekende werkgevers kunt u de betrokken besturen nog even doorleefd ontmoeten.

 

4. Vlaamse regering steunt lokale besturen bij noodopvang tijdens afkoelingsweek

De week voor de kerstvakantie wordt een extra afkoelingsweek. Dat werd recent beslist door het Overlegcomité. Niet alle ouders zullen echter kunnen instaan voor de opvang van hun kinderen. Scholen krijgen nu de vraag om op korte termijn de noden van hun ouders in kaart te brengen. Op basis van deze bevragingen zullen scholen, lokale besturen en het brede welzijnsveld samen zitten om de noodopvang te organiseren.

De Vlaamse Regering voorziet in een tegemoetkoming: “We ondersteunen lokale besturen met richtlijnen en extra middelen voor de bijkomende plaatsen. Het gaat om 30 euro per dag per extra plaats”, aldus minister Somers.

Lees hier meer.

 

5. Scriptieprijs Guido Decoster

Het Agentschap Binnenlands Bestuur reikt elk jaar de Scriptieprijs Binnenlands Bestuur Guido Decoster uit voor de beste masterproef over binnenlands bestuur of lokale democratie. De winnaar werd Jana Vandeputte (Universiteit Gent) met haar onderzoek: 'De lerende organisatie in de Vlaamse gemeenten en een onderzoek naar het psychologisch welbevinden'.

Raadpleeg hier alle laureaten van 2021 en hun bijhorende scripties.