Weetjes mei 2022

Terug naar het overzicht Weetjes mei 2022

Datum: maandag 23 mei 2022

Auteur(s): Redactie MATConnect

1. Nieuw besluitendatabank: 1 verzamelplaats voor lokale besluiten

ABB lanceert met de besluitendatabank een verzamelplaats voor meldingsplichtige besluiten van lokale besturen. Doorzoek vanaf nu meer dan 115.000 lokale reglementen, besluiten of besluitenlijsten en leer bij van andere besturen.

Raadpleeg de databank hier.

 

2. Zomeraanbod voor kinderen en jongeren die Oekraïnecrisis tijdelijk in België verblijven

In juli en augustus kunnen scholen en lokale besturen een gesubsidieerd zomeraanbod organiseren voor kinderen en jongeren die door de Oekraïnecrisis tijdelijk in België verblijven.

Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden.

 

3. Open overheid vergroot vertrouwen in gemeentebestuur

In Vlaanderen heeft gemiddeld 34% van de inwoners veel vertrouwen in zijn of haar gemeentebestuur. Dit blijkt uit de resultaten van de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor 2020 van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Raadpleeg hier de resultaten.

 

4. Resultaten zesde Groot Gemeentelijk Communicatieonderzoek

Dit voorjaar ging voor de zesde keer het ‘Groot gemeentelijk communicatieonderzoek’ door. Dit unieke onderzoek brengt de belangrijkste evoluties in kaart van het gemeentelijk communicatiebeleid in de voorbije 25 jaar.

Raadpleeg de 8 belangrijkste bevindingen hier.

 

5. Opleiding ‘Klantgerichtheid in lokale besturen’

Eind deze maand starten de eerste sessies ‘Klantgerichtheid in lokale besturen’ van spreker Tom Vandooren.

Meer informatie kan u hier terugvinden.

 

6. Oproep regionale doorbraken (2022)

Het Labo Regiovorming gaat op zoek naar inspirerende regionale doorbraken. Ze zoeken regio’s of subregio’s waar lokale besturen klaar zijn om samen strategische doorbraken te realiseren, met levende krachten die in de streek actief zijn (burgers, ondernemingen, non-profit organisaties, verenigingen, …), en andere overheidsinstanties die zich willen engageren om hierin mee te stappen en zich mee willen aligneren op de regionale dynamiek.

Lees meer over deze oproep op de website van Subsidiemanager.

 

7. Jobstudenten aannemen tijdens de zomermaanden? Let op de specifieke arbeidsbepalingen voor minderjarigen

Hoewel studenten meer en meer het hele jaar door werken, blijft de zomervakantie voor lokale openbare besturen de belangrijkste periode waarin studenten worden aangeworven. Een aantal van deze studenten is minderjarig. Nu het publieke leven weer op gang komt en de jobstudentenmaanden voor de deur staan, zet HRMConnect alle regels met betrekking tot de specifieke arbeidsrechtelijke bescherming van minderjarige studenten (categorie 15/16 – 18 jaar) voor u op een rij.

Raadpleeg het artikel hier.

 

8. Feedback geven is cruciaal voor groei

We hebben allemaal een beetje schrik van spontaan feedback geven. Vooral omdat het vaak in negatieve zin gebruikt wordt. Niet zo bij TelSmart. CEO Rob Renders introduceerde een open feedbackcultuur die gericht is op (persoonlijke) groei.

Raadpleeg het artikel hier.

 

9. Tips om communicatie binnen uw team te verbeteren

Heb jij als leidinggevende het gevoel dat de communicatie binnen je team niet lekker loopt? Of botsen je teamleden vaak met elkaar? De kwaliteit van de samenwerking heeft grote invloed op de resultaten en het werkplezier van je team. In dit artikel worden 5 tips gedeeld om de communicatie te versterken.

Raadpleeg de tips hier.

 

10. Contactonderzoek gaat verder met nieuwe samenwerkingen en digitaliseert

Het grootschalige contactonderzoek in Vlaanderen werd tot dusver uitgevoerd door een consortium van callcentra en de ziekenfondsen. Het overheidscontract met deze partners loopt af op 31 mei. Intussen is COVID-19 al beter onder controle. Niettemin blijft contactonderzoek nodig. De Vlaamse Regering heeft vandaag beslist om het contactonderzoek in een hybride vorm verder te zetten met meer digitale instrumenten, een kleine, wendbare ploeg van 30 agenten en een samenwerking met het contactcenter van de Vlaamse overheid.

Lees hier meer.

                                           

 

 

Meer informatie over de mogelijkheden van MATConnect? Wenst u een vrijblijvende offerte of een (virtuele) demo? Neem contact met ons op via 050 64 28 18 of info@matconnect.be. Of neem alvast een kijkje op www.matconnect.be.